Echipamente termice pentru restaurant. Plitele profesionale.

Echipamentele termice profesionale pentru unitățile de alimentație publică includ o gamă largă de dispozitive pentru diverse domenii de aplicare. Distingem o varietate de utilaje folosite în bucătăriile profesionale: plite electrice, plite pe gaz, plite cu inducție, cuptoare cu abur, marmite, pasta cooker, cuptoare pentru pizza, suprafețe de prăjire, cuptoare cu microunde, fierbătoare, supiere, grill-uri, friteuze cazane electrice, tigăi basculante, vitrine calde pentru expunere etc.

Echipamentele termice profesionale sunt de o calitate înaltă și fiabile pentru bucătăriile profesionale, acestea sunt cheia pentru afacerea de succes a oricărei unități de alimentație publică. Tehnologia corect selectată vă permite să gătiți și să reîncălziți bucatele rapid și gustos, atragând astfel mai mulți clienți, și mai mult profit. De aceea la alegerea unor astfel de dispozitive trebuie să luați în calcul mai multe aspecte, cum ar fi: calitatea echipamentului, spațiul de care dispuneți, posibilitatățile de conectare la rețeaua electrică și de gaz, capacitatea bucătăriei, tehnologia de preparare selectată, etc.

În acest articol vom vorbi despre plitele profesionale pentru industria alimentară, care sunt un echipament indispensabil în orice bucătărie. Cu ajutorul plitelor, se efectuează aproape toate tipurile de prelucrare termică culinară a materiilor prime la unitățile de alimentație publică (fierbere, prăjire, coacere etc.), precum și încălzirea produselor culinare și menținerea caldă a acestora.

Există 3 tipuri de plite:

 • Plite electrice.
 • Plite pe gaz.
 • Plite cu inducție.

Plitele electrice profesionale sunt mai populare și mai solicitate. Avantajul, desigur, este că o plită electrică nu are nevoie de conectare la gaz, deoarece plita poate funcționa atât dintr-o rețea de uz casnic de 220 V, cât și de la o tensiune industrială de 380 V. Dacă este să vorbim despre prețul acestora, atunci spunem cu siguranță că plitele electrice au prețuri mai mici, comparativ cu plitele pe gaz.

La fel plitele electrice au mai multe avantaje cum ar fi:

 • Productivitate ridicată;
 • Siguranță operațională (fără gaz, fără foc deschis);
 • Pot fi echipate cu cuptor electric;
 • Pot avea dulap pentru depozitarea vaselor și a diferitor ustensile.
 • Numărul de arzătoare  variază de la 1 la 6 ochiuri.
 • Metoda de instalare: De masa sau De podea.

În dependență de aceste criterii plitele au dimensiuni diferite, spre exemplu plita cu 6 ochiuri (modelul-CO1270E) are dimensiunile de 120х70х90 cm, este dotată cu cuptor electric și dulap pentru depozitarea ustensilelor.

Pentru o cafenea în care nu există un flux mare de vizitatori, un model compact de masă, poate fi suficient. Pentru un restaurant mare, este favorabil să alegeți versiunea de podea cu numărul maxim de arzătoare.

Diverse tipuri de plite electrice puteți vedea pe site-ul nostru, accesați link-ul: https://evotek.md/ro/category/echipamente-termice/plite-electrice/

Plitele profesionale pe gaz sunt la mare căutare pentru bucătăriile unde există conectare la rețeaua pe gaz, pentru că acestea au un avantaj considerabil în ceea ce privește costul redus al gazelor naturale, dar cerințele pentru exploatare, cum ar fi localizare și ventilația de evacuare, vor fi mai mari. Prin urmare, plitele pe gaz sunt mai econome în exploatare, dar prețul lor de vânzare este mai mare.

Avantajele acestor echipamente:

 • Bucatele se prepară rapid, deoarece arzătoarele  încălzesc instantaneu;
 • Capacitatea de a regla intensitatea flăcării. În așa fel puteți controla procesul de gătit;
 • Răcirea rapidă a arzătoarelor după oprire, ce previne unele riscuri.
 • Costuri de reduse pentru consumul gazelor naturale
 • Numărul de arzătoare  variază de la 1 la 6 ochiuri.
 • Metoda de instalare: De masa sau De podea.
 • Posibilitatea selectării unui model cu un cuptor electric sau pe gaz
 • Opțiunea de pornire a arzătoarelor cu aprinzător automat( pentru anumite modele )

Un model excelent pentru bucătăriile profesionale este plita pe gaz cu șase arzătoare și cuptor, (modelul- CO1270G), cu dimensiunile de: 120х70х90 cm, echipată cu sistem de termocuplare și aprindere cu control automat.

Fiecare arzător are propriul controler.

Toate modelele de pe site-ul nostru au caracteristicile necesare pentru o utilizare intensivă:

https://evotek.md/ro/category/echipamente-termice/plite-de-gaz/

Plitele cu inducție profesionale sunt o inovație pentru bucătăriile restaurantelor. Folosirea acestor tipuri de plite vor reduce din cheltuielile de consum energetic și vor reduce considerabil timpul de preparare. Este un echipament modern care are multe avantaje și garantează ușurința utilizării chiar și pentru gătit intensiv.

Plita cu inducție de masă cu două ochiuri, (modelul- ICF70D) este potrivită nu doar pentru bucătăriile standard, ci și pentru catering, prezentări și pentru echiparea bucătăriilor cu spațiu limitat. Dimensiunile generale ale plitei cu inductie sunt de: 660x396x110 mm.

Accesați linkul pentru mai multe plite cu inducție propuse de Evotek: https://evotek.md/ro/category/echipamente-termice/plite-cu-inductie/

Aceste plite au obținut popularitate datorită avantajelor lor:

 • Securitate. Suprafața de lucru reacționează doar la anumite vase de gătit feromagnetice. Plita încălzește doar vasul. Acești factor exclude posibilitatea de incendiu. Acest avantaj este in același timp un dezavantaj, va trebui sa verificați dacă vesela pe care o dețineți este compatibilă cu acest tip de plită și să vă dotați cu vase noi de gătit.
 • Preparare rapidă. Suprafața se încălzește rapid, în doar câteva secunde, atunci când sunt așezate vasele corect. Astfel plitele cu inducție sunt foarte econome.
 • Ușurința de îngrijire. Plitele cu inducție sunt foarte ușor de curățat, deoarece suprafața din jurul vaselor rămâne rece. Nimic nu va arde și nu se va lipi.
 • Oprire automată. Când ridicați vasele, suprafața este oprită automat.
 • Anumite modele au funcții de programare, ușurând procesul de gătire.
 • Plitele consumă puțină energie;
 • Au un design ergonomic și modern pentru bucătăriile profesionale
 • Numărul de arzătoare  variază de la 1 la 6 ochiuri.
 • Metoda de instalare: De masa sau De podea.

Pentru plitele cu inducție se potrivesc: vase din oțel emailat, vase din fontă, vase din inox cu fund feromagnetic și vase din aluminiu cu fund feromagnetic.

Accesați link-ul pentru a selecta cratițe, tigăi și alte vase de gătit potrivite pentru plitele cu inducție.

https://evotek.md/ro/category/accesorii-si-inventar-bucatarie/cratite-si-tigai/

Plitele cu inducție WOK sunt echipate cu o adâncitură pentru forma tigaiei corespunzătoare și se folosesc pentru a găti bucate la temperaturi inalte în stil chinezesc sau asiatic.

Mai jos vă prezentăm un model de plită WOK cu inducție:

Plita cu inducție WOK (M-09371050) are o suprafață de lucru din sticlă de înaltă calitate și panou tactil ușor de utilizat.

Gama de temperatură este de la 60 la 240 °C.

Plita este echipată cu protecție la supraîncălzire și are dimensiunile de 425x340x135.

Pentru plitele cu inducție WOK se folosesc tigăi speciale cu fundul bombat care prin forma sa distribuie uniform căldura în interiorul tigăii.  

Găsiți aici tigaie WOK:  https://evotek.md/ro/produse/accesorii-si-inventar-bucatarie/cratite-si-tigai/tigaie-wok-din-inox-mata-o-400-mm/

Compania Evotek.md vă poate propune diverse modele de plite pentru bucătăria restaurantului Dvs., solicitați o consultație de la specialiștii noștri la numarul de telefon: 069099980 și 079613999.

Vă așteptăm în magazinul nostru la adresa: st. Academiei 11/2, Chișinău – MD-2028. Program de lucru: luni-vineri, 9:00 – 18:00.