Dedurizator de apă

Apa este o substanță absolut indispensabilă vieții, indiferent de forma acesteia. Ea este vitală atît pentru om cât și pentru producere și industrie.  Fiind unul dintre cei mai universali solvenți, apa poate avea deseori concentrații foarte mari de minerale, datorită circuitului său în natură. Prezența apei dure este o problemă serioasă pentru multe zone de pe glob, dar și în Republica Moldova. Consumul unei astfel de ape poate duce la probleme de sănătate serioase. În acest sens, în secolul trecut, oamenii au început să se gândească metode de  îmbunătățire calității apei, au studiat compoziția acesteia și impactul negativ al unor impurități . Astfel, subliniem importanța unui dedurizator de apă în această lungă listă de acțiuni de îmbunătățire a apei.

 Apa dură este una bogată în minerale precum calciu, magneziu și mangan. Deși, în mod normal, aceste minerale nu sunt periculoase pentru sănătate, prezența unei cantități semnificative de săruri de duritate în apă face apa nepotrivită pentru multe scopuri tehnice. Folosirea apei dure în exploatarea echipamentelor pentru horeca, precum aparate de cafea, cuptoare cu aburi, fierbătoare, aparate de produs gheață, mașini de spălat haine și mașini de spălat vase precum  și alte echipamente ale întreprinderilor din alimentația publică, pereții lor sunt acoperiți treptat cu o crustă densă de depuneri calcaroase. Aceste depuneri calcaroase pot provoca fisuri, atât și în ​​conductele cazanului, cât și pe pereții echipamentului în sine. Pentru a rezolva această problemă, specialiștii recomandă folosirea unui dedurizator de apă

Cum funcționează sistemul de dedurizare a apei:

Dedurizatoarele de apă bazate pe rășină schimbătoare de ioni sunt cea mai eficientă soluție pentru a obține apă dedurizată. Practic, aceste aparate se bazează pe un proces numit „schimb ionic”, pentru a extrage minerale dure precum ionii de calciu și magneziu, dar și fier și altele, din apă. Aceste substanțe sunt înlocuite cu sodiu sau, în cazuri rare, cu potasiu. Aceasta este cea mai comună și folosită metodă de dedurizare a apei din prezent.

Pentru ca acest schimb să aibă loc, apa dură este introdusă într-un rezervor care conține materiale rășinoase sub forma unor biluțe mici care sunt pline cu sodiu. Pe măsură ce apa intră în contact cu rășina, ionii de sodiu sunt înlocuiți cu cei de calciu și magneziu, drept urmare, aceștia sunt eliminați din apă, aceasta devenind potrivită pentru utilizare.

După o perioadă, tot sodiul va fi consumat, iar mărgelele de rășină vor fi acoperite cu depuneri de minerale. Acesta este punctul în care dedurizatorul are nevoie de regenerare. Prin urmare, o soluție salină foarte concentrată, trebuie circulată prin rezervorul cu rășină.Toate mineralele se dizolvă încă odată în apă, iar mărgelele de rășină se reîncarcă cu sodiu. Ultimul pas este acela de a goli rezervorul cu soluție salină care acum conține tot calciul și magneziul.

Utilizarea unui sistem de dedurizare a apei vă ajută să scăpați de o serie de probleme și va prelungi durata de viață a echipamentului.

Materialul corpului de dedurizare este din oțel inoxidabil, baza și capacul sunt din plastic.

Avantajele utilizării dedurizatoarelor de apă:

• se salvează aproximativ 1/3 din detergent, îmbunătățind calitatea spălării și moliciunea rufelor

• protecție împotriva defecțiunilor premature ale echipamentelor de încălzire a apei,

• protecția instalațiilor sanitare împotriva depunerilor calcaroase daunatoare.

• îmbunătățirea calității apei potabile

• spălarea vaselor devine mai ușoară și mai eficientă

• protecție împotriva petelor pe vesela din sticlă

• efect mai moale asupra pielii umane, în comparație cu apa dură de la robinet.